Åtminstone inte om man använder den gängse innebörden i begreppet vila. De flesta tycks mena “slippa arbeta” eller “slippa anstränga sig” när de säger att de behöver vila. Men om det är riktig återhämtning man egentligen är ute efter räcker det inte att “vara ledig”. Det räcker inte heller att ligga ner och blunda. Om man inte kan stänga av tankeverksamheten och försätta sig i ett rofyllt sinnestillstånd blir det ändå ingen kvalitet i återhämtningen trots att det ser ut som man ligger och vilar. Det är nämligen så att återhämtning är komplicerade processer som styrs av ett psykofysiologiskt system av nerver och hormoner vilka i sin tur styrs av överordnade kognitiva och emotionella funktioner i hjärnan. Hela detta anabola reglersystem är konstruerat på så vis att återhämtningsprocesserna inte kan “dra på” och bli effektiva förrän man befinner sig i ett rofyllt sinnestillstånd. Mental avslappning, det vill säga förmågan att försätta sig i ett rofyllt mentalt tillstånd, är avgörande för kvalitativ återhämtning.
En annan vanlig missuppfattning om vila är att utmattning/utbrändhet beror på överansträngning och att det är avlastning som ska lösa problemet. Men hur avlastad man än är i yttre bemärkelse är det inte säkert att bekymrade tankar upphör. Om huvudet snurrar med funderingar typ: “jag borde…”, “jag måste…”, “hur länge ska jag må så här?”, “jag är rädd för att tabletterna ska ge upphov till biverkningar”, “vad ska mina kolleger tro om mig som sviker på det här sättet”, “i natt måste jag få sova ordentligt”… går det naturligtvis inte att komma till ro. Och då blir det ingen god återhämtning hur mycket ledig eller sjukskriven man än är.
Kvalitativ återhämtning innebär att fylla på i flera olika energisystem. Utöver en god avslappningsförmåga krävs att man fyller på med inspiration, lustfyllda och meningsfulla aktiviteter, umgänge med personer som ger energi; sömnen är ett eget kapitel i sammanhanget. Med mera, med mera. Om du vill lära dig mer om detta och få en mer djuplodande förklaring till hur man får upp kvaliteten i sin återhämtning kan du skicka ett mail till clas.m@clasmalmstrom.se så får du (gratis!) en pdf som beskriver återhämtningens komponenter och hur man förstärker dess kvalitet.